Farigola i Cúrcuma

Cuina d'inspiració indo-mediterrània per al dia a dia

Índex de receptes

ENTRANTS I SNACKS

Baba ganoush (crema d’albergínia torrada)

Boletes de iogurt amb oli i espècies (“Lebneh”)

Broquetes tricolors

Guacamole

Hummus (puré de cigrons)

Hummus d’azukis i ceba caramel·litzada

Mantega de carbassa especiada

Musclos a la manera de Bargemon

Sobrassada vegetariana

Tapa japonesa de xampinyons

Xips de col arrissada

AMANIDES

Amanida de fonoll i préssec

Amanida del Pròxim Orient

Amanida magenta

Amanida marroquina

Amanida primaveral de flors de l’hortet

Amanida refrescant de quinoa

Amanida refrescant de síndria i formatge feta

Amanida tal com raja

Amanida tardorenca de llenties i magrana

Brots tendres de rave

Brots tendres de xia

Carpaccio de remolatxa i pera

Tabulé d’ordi

Temps de brots i germinats

SOPES I CREMES

Ajoblanco

Crema de brots tendres d’ortiga

Crema de pèsols secs

Crema fresca d’alvocat i meló

Crema “Platero y yo”

Crema reconfortant de carbassa i gingebre

Crema suau de bledes i ametlles amb perfum de farigola

Crema tèbia de remolatxa i coco

Kichadi

Sopa aromàtica de llenties roses

Sopa inca de quinoa

Sopa de remolatxa i castanyes (“Borscht”)

Vichyssoise

ESMORZARS

Creps bretones

Farinetes dolces d’amarant i coco

Pa de muesli

Pancakes amb xocolata per banyar

Pancakes rústics de fajol

Porridge de plàtan

PLATS PRINCIPALS

Aloo tikki (Hamburguesetes de patata)

Arròs integral amb remolatxa

Arròs negre vegetarià

Arròs negre amb carbassa torrada i salsa de mandarina

Boles d’arròs integral

Boletes de llenties amb coco

Cassoleta d’arròs, bròquil i pinyons

Cassoleta de carxofes, pèsols i botifarra

Cigrons amb magrana

Croquetes de llenties roses (Mercimek koftesi)

Croquetons de mill i xiïtaque

Curri de cigrons

Curri de xampinyons amb llet de coco

Dal de llenties roses (Masoor dal)

Dosa (creps índies d’arròs i llenties)

Escalopes de civada amb ou escumat

Espirals amb pesto

Fagioli all’uccelletto

Farcellets de col amb salsa de tomàquet especiada

Fesols vermells refregits amb nous i formatge

Festival de llenties

Hamburgueses de fesol vermell i quinoa

Hamburgueses de mill i remolatxa amb salsa tzatziki

Hamburgueses índies de patata i cigró

Llenties amb ceba caramel·litzada

Llenties amb col ploma

Macarrons amb tonyina i llimona

Mandonguilles meloses de tofu

Medallons de mill i fonoll

Moniatos amb ceba caramel·litzada i parmesà

Ous al forn amb cirerols

Paella de verdures primaverals amb tempeh

Pastís de llenties amb capa cruixent

Petites hamburgueses de sardines

Pollastre amb cardamom i arròs basmati

Quesadillas

Quinoa amb castanyes i acompanyament de carbassa

Risotto del bosc

Risotto de tomàquet i formatge feta

Sardines amb llimona

Spaghetti aglio e olio e peperoncino

Spanakorizo (arròs amb espinacs i formatge)

Tallarines amb llenties i ceba caramel·litzada

Timbal de patata i bacallà fumat

Trinxat de la Cerdanya vegetarià

ACOMPANYAMENTS

Acompanyament de mongeta tendra amb sèsam i llimona

Acompanyament multicolor de patates i pebrots

Albergínies glacejades

Arròs amb llimona

Barretes cruixents de polenta

Delícies de carbassó

Caprici de bledes

Chutney de pinya

Coliflor torradeta amb espècies

Cols de Brussel·les torradetes amb sèsam

Espàrrecs al forn amb salsa de llimona

Farcellets estiuencs d’albergínia amb formatge feta

Fonoll i pastanaga al forn amb taronja

Guisadet de col llombarda amb salsitxa de tofu

Llunes de carbassa al forn

Maionesa sense ou

Mill monàstic

Pastanagues glacejades amb taronja i cúrcuma

Patates al forn amb llavors de sèsam i rosella

Patates esparracades amb romaní

Patates-llibre

Pesto de ruca

Polenta fresca

Poriyal de remolatxa

Raves caramel·litzats

Remolatxa al rocafort

Rodanxes de fonoll caramel·litzat

Tires de moniato al forn

Trinxat de l’hort

Xampinyons farcits de coses bones

Xucrut

PANS I COQUES

Aloo paratha (pa farcit de patata i espècies)

Chapati

Creps bretones

Naan

Pa de fajol de fermentació natural

Pa de muesli

Pa de pessic de carbassa

POSTRES

Ametllats

Bombes de garrofa

Brownie d’azuki

Capricis de sèsam negre

Cremós de mango i safrà

Figues gregues

Galetes franciscanes

Iogurt cremós

Iogurt “Flower Power”

Meetha Daliya (Farinetes dolces de blat i cardamom)

Mousse de caqui amb toc floral

Pomes amb xocolata i espècies

Púding d’arròs, ametlles i safrà (Kesar badam kheer)

Púding de moniato amb cobertura de coco

Púding de plàtan amb nabius vermells

FONS D’ARMARI I CONDIMENTS

Alls confitats en mel

Curri

Dukkah

Fenigrec germinat

Garam masala

Germinats de blat

Ghee (Mantega purificada)

Gomasio (Sal de sèsam)

Llimones confitades

Masala chai

Mostassa a l’antiga

Obre’t, sèsam

Oli de romaní

Oli d’alfàbrega

Pesto de menta i fulles de pastanaga

Sal d’herbes

Sal de set colors

Sucre de vainilla

Tomàquets assecats al sol

Tomàquets macerats en herbes aromàtiques

MELMELADES

Compota de poma i flor de saüc

Melmelada d’aranja

Melmelada de figues

Melmelada de móres

Melmelada de préssec

Melmelada de saüc

BEGUDES

Infusió de sol

Llet de cúrcuma (Golden milk)

Masala chai (Te amb espècies)

Nimbu pani (aigua de llima)

Orxata de xufla casolana

Te de Nadal

Temps de collir serpoll

MÉS SENZILL IMPOSSIBLE

Coliflor torradeta amb espècies

Crema de figues i cacau

Dàtils farcits de formatge fresc

Patates i bròcoli al forn

Pinya fresca amb alfàbrega

MERCATS DEL MÓN & ALTRES

Chinatown, San Francisco, California

Farmers’ Market, San Francisco, California

Els quatre ingredients de la cuina índia

Union Square Greenmarket, Nova York

LECTURES QUE ALIMENTEN

Pamela Timms, “Korma, Kheer & Kismet. Five Seasons in Old Delhi”

Julian Barnes, El perfeccionista en la cocina

UN MOS DE POESIA

Arun Kolatkar, “Espinacs per sopar”

Berta Piñán, “Herència”

Edward Hirsch, “Dàtils”

Elio Vittorini, “Conversa a Sicília”

Emily Dickinson, “Sobre la tanca”

Esperança Castell Rodriguez, “Matí tardoral”

Francesc Parcerisas, “Un estiu

Gemma Gorga, “La màgia de la mel”

Henry David Thoreau, “Walden o La vida als boscos”

Imad Abu Sàleh, “Elogi del buit”

Iris Murdoch, “El mar, el mar”

Joan Vinyoli, “Elegia de Vallvidrera” (fragment)

Jordi Cervera: “Menú de degustació”

José Watanabe: “Restaurante vegetariano”

Junichiro Tanizaki: “El club dels sibarites”

Louise Glück: “Cosecha”

Margaret Atwood: “Al final d’agost”

Omar Khayyam, “Quartetes”

Pausides González, “Desayuno con vista”

Roger Vilà Padró, “Bodegó”

Robert Hass: “Recogiendo zarzamoras con un amigo que ha estado leyendo a Jacques Lacan”

Sujata Bhatt, “All en la pau i en la guerra”

Ted Kooser, “Compota de poma”

Wallace Stevens, “Un plat de préssecs a Rússia”

William Carlos Williams, “Només volia dir-te”

BODEGONS

Bodegons (I). Michael Bühler-Rose: “Kumkumam & Turmeric”

Bodegons (II). Claes Oldenburg i Coosje van Bruggen: “Geometric Apple Core” (1991)

Bodegons (III). Sok Kan Lai, “Tomàquet en rodanxes” (2007)

Bodegons (IV). Joan Longas, “Sense títol” (2017)

AVUI DINEM

Avui dinem (I)

Avui dinem (II)

Avui dinem (III)

Avui dinem (IV)

REFLEXIONS

Una reflexió