Farigola i Cúrcuma

Cuina d'inspiració indo-mediterrània per al dia a dia

Mostassa a l’antiga

La mostassa és una de les espècies més consumides arreu del món. Tot i que a Occident el seu ús ha quedat restringit a la famosa salsa, en altres llocs es consumeix també la fulla amanida (barrejada amb altres brots i plantes, ja que és força picant). Fins i tot s’utilitza com a remei aplicat externament damunt la pell en forma de cataplasmes, liniments i pediluvis. Per si fos poc, és una llavor carregada de simbolisme que celebra el valor de les coses petites, com sovint recorden els Evangelis: “Jesús deia: –A què s’assembla el Regne de Déu? A què el compararé? És com un gra de mostassa que un home va sembrar en el seu hort. Va créixer i es va fer un arbre, i els ocells del cel van fer niu a les seves branques” (Lluc 13, 18-19)

Abans de començar, un parell d’observacions:

(a) Al mercat trobem tres varietats principals de llavors de mostassa: la groga, la marró i la negra. Les varietats fosques són molt picants, cosa que convé tenir en compte a l’hora de determinar les proporcions i ajustar-les als nostres gustos.

(b) Si la majoria d’espècies necessiten el foc per alliberar les aromes, la mostassa necessita ser matxucada i entrar en contacte amb un líquid.

Per preparar un potet de mostassa a l’antiga, necessitem:

  • Llavors de mostassa groga: 4 cullerades
  • Llavors de mostassa marró: ½ cullerada
  • Vinagre de poma sense pasteuritzar: 15 cullerades (100 ml aproximadament)
  • Sal marina: ½ culleradeta
  • Cúrcuma en pols: ½ culleradeta
  • Mel: 1 culleradeta
  • Oli d’oliva: 1 culleradeta

Podem ajustar les proporcions entre llavors grogues i marrons a les nostres preferències. Fins i tot podem començar amb una mostassa feta enterament amb llavors grogues, més suau i d’un color preciós.

Aboquem les llavors en un pot de vidre i les deixem en remull amb el vinagre i la sal.

Ho deixem fermentar, tapat, en un lloc fosc durant tres dies com a mínim –i durant una setmana com a màxim–. Ho sacsegem amb delicadesa un cop al dia. Veurem com, de mica en mica, les llavors es van hidratant i tot plegat pren una consistència gelatinosa. Si en algun moment fa curt de líquid, li afegim un rajolí d’aigua.

Passat aquest temps, obrim el pot i sentim aquella inconfusible olor de mostassa.

Ja només cal que triturar-ho amb la batedora elèctrica, tenint la precaució de no reduir-ho a una pasta massa fina, ja que la salsa de mostassa resulta més agradable i vistosa si conserva alguns granets sencers.

Com a darrer pas, incorporem la cúrcuma, la mel i l’oli. Ho barregem bé, ho tapem i ho desem a la nevera.

Falta encara un últim ingredient: la paciència. Abans de tastar la nostra mostassa a l’antiga hem d’esperar una setmana –millor dues– perquè s’apaivagui la picantor i l’amargor.

A la nevera es conserva durant mesos en perfectes condicions. Això sí, s’anirà espessint i els sabors aniran evolucionant i guanyant en complexitat. Per la senzilla raó que és un aliment viu.

Són molts els avantatges de preparar la nostra mostassa a casa, començant per la satisfacció personal i acabant pel producte en si, d’una qualitat i d’un sabor incomparables. Més que un condiment, aquesta salsa esdevé un aliment carregat de virtuts. Reals i simbòliques.

Advertisement

Els comentaris estan tancats.