Farigola i Cúrcuma

Cuina d'inspiració indo-mediterrània per al dia a dia

Quinoa amb castanyes i acompanyament de carbassa

De vegades se’ns oblida que podem seguir menjant castanyes i moniatos després de la vigília de Tots Sants. De fet, la temporada del fruit del castanyer dura fins al desembre. Tampoc no hi ha cap raó que ens obligui a menjar-nos les castanyes sempre de la mateixa manera, és a dir, torrades al foc. En algunes zones de la Mediterrània, de la castanya se’n fa farina, i la farina s’utilitza per elaborar galetes, pans i pastissos, com el “castagnaccio” toscà o la “pulenda” corsa. A casa nostra, la castanya es feia servir fins fa quatre dies per espessir cremes de verdures, com si fos patata, o per acompanyar, un cop bullida, un plat de carn. La recepta d’avui concedeix un paper més lluït a la humil castanya de tota la vida.

Per a dues persones, calculem:

  • Per a la quinoa:
    • 150 g de quinoa
    • sal
  • Per als daus de carbassa:
    • mitja carbassa violí (també anomenada cacauet)
    • un grapat d’espècies en pols (com ara comí, coriandre, canyella i pebre negre)
    • sal
    • oli
  • Per a la coberta de castanyes:
    • un grapat de castanyes torrades o bullides
    • julivert fresc
    • orenga
    • sal
    • oli

Abans de res, encenem el forn a 200º. Mentre s’escalfa, pelem la carbassa, la fem a llesques, després a tires i finalment a daus.

La col·loquem en una safata, la condimentem amb les espècies i la sal, l’amanim amb oli i l’enfornem mitja hora (millor que la punxem de tant en tant per comprovar com va la cosa).

En cas que no tinguem castanyes torrades, ara és el moment de triar-ne unes quantes, practicar-los un tall amb el ganivet, tancar-les en paper de plata i enfornar-les juntament amb la carbassa. Pel que fa a la quinoa, és tan fàcil de bullir com l’arròs blanc (i amb l’avantatge que no es cova fàcilment). A més, si la deixem en remull un parell d’hores, el temps de cocció s’escurça dràsticament.

Aquí teniu un vídeo simpàtic i clar que serveix per a qualsevol altra recepta amb quinoa:

Resumint:

  1. Deixem la quinoa en remull entre 2 i 4 hores (opcional).
  2. L’esbandim sota l’aixeta amb l’ajut d’un colador.
  3. La posem a bullir en aigua amb sal (dos volums d’aigua per un volum de quinoa). Tapem.
  4. En un quart d’hora, aproximadament, la tindrem cuita. Si cal, li afegim una mica més d’aigua (l’única condició és no remenar-la, perquè obtindríem pastetes).
  5. La deixem reposar, tapada, 5 minuts.
  6. L’emplatem amb l’ajuda d’un motlle rodó, per fer-ho més estètic.

Mentrestant, pelem les castanyes i les tallem grosserament amb un ganivet. Les aboquem en un bol i les barregem amb el julivert picolat, l’orenga, la sal i l’oli. Les servim sobre el cercle de quinoa.

Ho acompanyem dels daus de carbassa al forn i, si volem convertir-ho en plat únic, d’unes tires de “tempeh” a la planxa (com es pot apreciar a la fotografia). I a gaudir de la tardor!

Aquest plat és ideal per “reciclar” restes. Imaginem, per exemple, que hem comprat una paperina de castanyes i no ens les hem acabades. L’endemà estan fredes i no vénen gaire de gust. Podem servir-les així, coronant un plat de quinoa.

Anuncis

Els comentaris estan tancats.