Farigola i Cúrcuma

Cuina d'inspiració indo-mediterrània per al dia a dia

Croquetes de llenties roses (“Mercimek koftesi”)

Aquestes minicroquetes d’origen turc són molt més lleugeres que les croquetes tradicionals, ja que prescindeixen del procés final d’enfarinat i fregit. Són capritxoses i refrescants, amb un punt picant. Acompanyades d’una amanida verda, constitueixen un dinar lleuger. Ah! I sobretot són ideals per compartir.

Per a 2 persones (en surten unes 16 unitats), necessitem:

  • 100 g de llenties roses
  • 75 g de búrgul (el búrgul és blat escairat i precuinat)
  • 1 ceba gran trinxada ben petita
  • 2 tomàquets pelats, espinyolats i picats petits
  • herbes i condiments: un grapat generós de julivert, una fulla de llorer, una culleradeta de llavors de comí (mòltes al moment), una culleradeta de llavors de coriandre (mòltes al moment), un parell de bitxos (sense llavors i trinxats).

Esbandim les llenties sota l’aixeta i les fem bullir amb 3/4 de litre d’aigua, la fulla de llorer i una mica de sal. Tapem la cassola i les deixem al foc entre15 i 20 minuts.

Mentrestant, preparem el sofregit: aboquem un raig d’oli en una paella i sofregim la ceba fins que s’estovi i sigui gairebé transparent. Salem i condimentem amb el comí, el coriandre i el bitxo. Li donem un parell de voltes. Incorporem el tomàquet i deixem que es concentri.

Amb un ull, vigilem les llenties. Compte! No volem que absorbeixin tota l’aigua. Si cap al final de la cocció veiem que s’estan quedant eixutes, els afegim més líquid. Per què necessitem aquest excedent d’aigua? Doncs perquè en apagar el foc incorporarem el búrgul immediatament i remenarem bé. El búrgul té un procés de cocció semblant al del cuscús: no ha de bullir, només hidratar-se uns deu minuts amb aigua molt calenta.

Passat aquest temps, destapem la cassola: hi aboquem el sofregit i el julivert picolat. Ho remenem bé i ho deixem unes poques hores perquè la massa es refredi i els gustos s’accentuïn.

Ja només cal formar petites croquetes i servir.

Un últim consell: si a l’hora de formar les croquetes veiem que la massa ha quedat molt eixuta i se’ns engruna entre els dits, podem afegir-li una mica més d’aigua i pastar-la bé.


Aquestes minicroquetes es poden servir acompanyades d’un gotet de iogurt amb curri (només cal dissoldre una culleradeta de curri en un iogurt i una punteta de sal). Una altra opció és afegir a la massa, en l’últim moment, formatge “feta” esmicolat. Això sí, l’únic element innegociable és la manera de menjar-nos-les: res de forquilla i ganivet; només es poden menjar amb les mans.

Anuncis

Els comentaris estan tancats.