Aquesta recepta va sorgir d’un error: la intenció inicial era fer un “pesto” vermell, però quan el vaig haver escampat sobre la pasta, el vaig trobar massa fort i concentrat. Així que aquella nit, sense saber gaire què fer amb les restes, vaig sucar la salsa sobre unes torradetes. Oh sorpresa! Recordava la sobrassada, tot i que amb un sabor més delicat i lleuger. I si…?
Necessitem:
- 15-20 tomàquets secs, que deixarem en remull durant mitja hora (com a mínim) amb la intenció de rehidratar-los. És important que, en el moment de preparar el plat, els tomàquets estiguin força tendres i melosos.
- 3 cullerades de pinyons, que torrarem en sec (sense oli) en una paella. Podem substituir-ne la meitat per pipes de gira-sol, que també torrarem en sec a la paella.
- 1 gra d’all pelat
- 1 culleradeta (de postres) de pebre vermell dolç
- 1/2 culleradeta d’orenga sec
- 1/2 culleradeta de farigola seca
- 3-4 cullerades d’oli d’oliva
Aboquem els ingredients al pot de la batedora. Ho batem bé, emulsionant-ho amb l’oli i amb una mica d’aigua . Anem treballant-ho amb paciència, fins a obtenir una pasta de consistència espessa, però untable.
No cal afegir-li ni un pessic de sal, ja que quedaria excessivament fort.
Ho podem servir com a acompanyament d’un ou ferrat, amb un regalim de mel per sobre i un mos de pa torrat.
Que la cuina és pura alquímia ho demostra aquesta recepta: sabors ben coneguts (tomàquet, all, pinyó, alfàbrega) es transmuten en un nou sabor (“sobrassada”) que no equival a la mera suma dels primers. Obtenir or a partir de plom és, al capdavall, una qüestió de combinatòria i d’audàcia.